Itämeren alueen matematiikan huiput Oulussa

Kirjoittaja: 

Matti Lehtinen ja Maisa Spangar, Oulu

 

Suomen kilpailujoukkue. [Kuva: Antti Honkela]

 

Kansainvälisiin kilpailuihin on mukava matkustaa, mutta niihin osallistuminen velvoittaa aika ajoin myös kilpailun järjestämiseen. Kansainvälisiin matematiikkaolympialaisiin osallistuu noin 100 maata, joten Suomelle vuonna 1985 sattunut järjestämisvuoro tuskin vielä pitkään aikaan uusiutuu. Sen sijaan Baltian Tie -joukkuematematiikkakilpailu kerää vuosittain marraskuussa 11 maajoukkuetta Itämeren ympäriltä ja vähän kauempaakin. Suomi on ollut mukana vuodesta 1993, ja kahdesti kilpailu on pidettykin Suomessa, vuonna 1996 Päivölän Opistossa Valkeakoskella ja vuonna 2006 Turussa.

Vuoden 2016 lähestyessä Suomen osallistumisesta kansainvälisiin lukiotason matematiikkakilpailuihin huolta pitävä Suomen matemaattisen yhdistyksen Valmennusjaosto ryhtyi pohtimaan mahdollisuuksiaan kilpailun järjestämiseksi Suomessa. Tarvittaisiin kilpailupaikka, johon yhteydet olisivat hyvät, jossa kilpailijoiden majoitus ja itse kilpailutapahtuma olisivat järjestettävissä ja jossa olisi käytettävissä asiantuntevaa henkilöstöä kilpailusuoritusten arviointiin. Ja tarvittaisiin rahaa. Baltian Tie noudattaa samaa sosialismin ajalta periytyvää käytäntöä kuin Kansainväliset matematiikkaolympialaiset: vuorollaan kukin järjestäjä maksaa kaikki kulut, ennen muuta vieraiden täysihoidon. Ainakin tällä kertaa kuluja lisäsi sekin, että kilpailu osui pyhäinpäivän viikonloppuun. Kymmenen vuoden välein toistuvalla tapahtumalla ei ole vakituista rahoituspohjaa.

Ouluun

Ensimmäinen ajatus oli viedä kilpailu Lappeenrantaan. Lopulta kuitenkin päädyttiin Ouluun. Itämeren rantakaupunki Oulu täytti kriteerit, mutta paikan valinnassa mukana oli henkilökohtainenkin motiivi: toinen tämän kirjoittajista visioi päättävänsä kotikaupungissaan yli 40 vuotta kestäneen epävirallisen ”uransa” Suomen kilpailuosallistumisen ja -valmennuksen parissa. Huonot kokemukset valtion suhtautumisesta vuosina 1996 ja 2006 saivat kilpailuorganisaation yrittämään kilpailun pystyttämistä kokonaan säätiöiden ja sponsorien tuella, ilman opetushallinnon osallisuutta.

Valmennusjaosto sai Oulussa yhteistyökumppaneikseen MAOL-Oulun kerho ry:n ja Oulun yliopiston OuLUMA-keskuksen. Järjestävät organisaatiot asettivat järjestelytoimikunnan, johon kuuluivat Valmennusjaoston Anne-Maria Ernvall-Hytönen ja Matti Lehtinen, MAOL-Oulun kerhon Eero Ijäs ja Maisa Spangar sekä OuLUMA-keskuksen Kati Kyllönen. Järjestelytoimikunta sai apua monelta taholta. Varainhankinta oli totta kai hankalaa, mutta useiden ystävällisesti järjestelijöiden käyttöön tarjoutuneiden henkilöiden suhdeverkkojen avulla kilpailun budjetti saatiin tyydyttävästi katetuksi. Huonosta ajasta huolimatta aika moni taho piti matematiikan huippu-urheilua tukemisen arvoisena. Kun matematiikkakilpailu ei ole yleisölaji, sponsoroinnin palkkiona olevaa yrityksen näkyvyyttä pyrittiin tarjoamaan kilpailun verkkosivuilla olevien linkkien ja ohjelmavihkosen kautta. Tämä tuntui tukijoille riittävän.

Millainen kilpailu?

Baltian Tie -kilpailun nimi juontuu vuonna 1989, Neuvostoliiton viimeisinä aikoina, pidetystä Tallinnan, Riian ja Vilnan yhdistäneestä ihmisketjumielenosoituksesta. Tämän tapahtuman innoittamana kolmen Baltian neuvostotasavallan matemaatikot päättivät järjestää seuraavana vuonna yhteisen matematiikkakilpailun. Neuvostoliiton lakattua olemasta Baltian Tie -kilpailun osallistujajoukko laajentui käsittämään Itämeren ympärysmaat sekä Norjan ja Islannin. Venäjää on kautta vuosien kuitenkin edustanut nimenomaan Pietarin kaupungin joukkue.

 

Pietarin voittoisa joukkue. [Kuva: Antti Honkela]

 

Kilpailu pidetään aina marraskuun alussa. Jokainen osallistuja lähettää viisihenkisen joukkueen ja kaksi johtajaa. Toisin kuin matematiikkakilpailuissa yleensä, joukkueet toimivat yhdessä. Kukin joukkue suljetaan kilpailun ajaksi omaan tilaansa, ja se saa haluamallaan tavalla järjestää 20 aika vaikean kilpailutehtävän ratkaisemisen. Baltian Tien konsepti on siis nykyaikainen, yhteistyötä korostava.

Ennen kilpailua ja sen aikana

Kilpailujoukkueet saapuivat talvikylmään Ouluun 3.11. ja majoittuivat Nallikarin lomamökkeihin (tosin Norjan joukkue saapui jo edellisessä viikonvaihteessa pitämään viimeistelyharjoitustaan). Etukäteen vähän arveluttanutkin majoitusmuoto osoittautui toimivaksi: samaa mökkiä asuneet varsin poikavaltaiset joukkueet kokivat parempaa yhteishenkeä, kuin mikä hotellimajoituksessa olisi saavutettu. Ongelmaa syntyi siitä, että joukkueiden ateriointi oli järjestettävä eri päivinä eri tavoin, Nallikarissa kun ei ole ravintolaa. Kilpailupäivien aikana pakkanen kiristyi yli kymmeneen asteeseen, mutta ilma oli kaunis.

Joukkueiden johtajista koostuva tuomaristo majoittui, ruokaili ja työskenteli myös Hietasaaressa Nallikarin lomakylän tuntumassa sijaitsevassa Pohto-instituutissa. Tätä järjestelyä vieraat kiittivät.

Tuomaristo käytti perjantain 4.11. kokonaan kilpailun tehtäväsarjan valmistamiseen. Pohjana olivat eri osallistujamaiden toimittavat vajaa puolisataa ehdotusta, joista Kerkko Luoston, Antti Honkelan, Joni Teräväisen ja Matti Lehtisen muodostama kilpailun tieteellinen toimikunta oli toimittanut yhtenäisen tehtävä- ja ratkaisuvihkosen. Tuomaristo, puheenjohtajanaan Kerkko Luosto ja sihteerinään Antti Honkela, valitsi 20 tehtävää, joista tavan mukaan algebran, lukuteorian, kombinatoriikan ja geometrian tehtäviä oli viisi kutakin lajia. Tuomaristo laati ensin tehtäväsarjan englanniksi, hioi muotoilut mieluisikseen ja käänsi sarjan sitten kaikille joukkueiden käyttämille yhdelletoista kielelle. Tehtävät voi lukea osoitteessa http://matematiikkakilpailut.fi/BW2016/problems/.

Tuomariston laatiessa tehtäviä kilpailijoiden oli syytä olla muualla. He tekivät ekskursion Rovaniemelle ja napapiirille. Tutustumiskohteena oli Arktikum-tiedekeskus ja Joulupukkiakin käytiin napapiirillä tapaamassa.

Itse kilpailu oli lauantaina 5.11. Oulun normaalikoulussa. Kukin joukkue suljettiin omaan luokkahuoneeseensa omakielisten tehtävien ja tyhjien vastauspapereiden kanssa. Miten kukin työn jakoi ja yhdessä toimi, jäi joukkueiden omaksi asiaksi. Neljän ja puolen tunnin kuluttua joukkueilta kerättiin melkoiset tukut vastauspapereita. Tuomaristo oli myös koulussa valmiina vastaamaan joukkueiden tehtäviin mahdollisesti jääneitä epäselvyyksiä koskeviin kysymyksiin. Ensimmäistäkään kysymystä ei kuitenkaan esitetty, ja tuomaristo saattoi palata Pohto-instituuttiin hiukan Oulun keskeisiä nähtävyyksiä sivunneen kiertoajelun jälkeen.

Ja miten kävi?

Eri kielillä kirjoitettujen ratkaisujen yhtenäinen ja oikeudenmukainen arvostelu on hieman ongelmallista. Kansainvälisissä matematiikkakilpailuissa pulma on ratkaistu niin, että kieltä ymmärtävät ja sitä yhteiselle kielelle kääntää osaavat joukkueenjohtajat neuvottelevat järjestäjien asettamien koordinaattorien kanssa vastausten arvosta. Baltian Tie -kilpailussa arvosteluasteikko on 0 – 5 pistettä. Jos yhteisymmärrykseen vastauksen pistemäärästä päästään, niin hyvä, mutta ellei päästä, niin peliin puuttuu pääkoordinaattori. Viime kädessä ratkaisuvalta on tuomariston kokouksella.

Baltian Tie 2016 -kilpailussa pääkoordinaattorina oli Antti Honkela. Hänen johdossaan oli 12 koordinaattoria – kaikki vapaaehtoisia – jotka jakautuivat neljään tiimiin. Koordinaattoreista seitsemän oli Valmennusjaoston toimijoita ja viisi Oulun yliopiston matemaatikkoja. Kaikki kilpailuvastaukset kopioitiin heti kilpailun jälkeen ja niin joukkueiden johtajilla kuin koordinaattoreilla oli hetki aikaa niitä silmäillä ennen koordinaatiokokouksia. Kukin tiimi arvioi yhden tehtävissä esiintyvän alan vastauksia. Koordinaatiokokouksia jouduttiin siis pitämään 44, ja järjestäjät olivat hiukan epävarmoja käytettävissä olevan ajan riittävyydestä. Lopulta kuitenkin koordinointiprosessi sujui varsin hyvin, ja lopputulos oli selvillä noin kello 22. Tästä kiitos kuuluu asiantuntevasti ja joustavasti toimineille tiimeille.

Kun pisteet sitten laskettiin yhteen, kävi ilmi, että kahdella joukkueella, Puolalla ja Pietarilla, oli aivan sama pistejakauma. Molemmat olivat ratkaisseet samat 19 tehtävää oikein, mutta yksi tehtävä oli ollut molemmille ylivoimainen. Vaikka säännöissä oli erityinen algoritmi, jota käyttäen tasatulos olisi pitänyt välttää, ei tällä kertaa ollut mahdollista tehdä eroa kahden yhtä hyvän kesken. Kolmannelle sijalle tuli sitten selvällä erolla Ruotsi, ja muut osallistujat seurasivat järjestyksessä Liettua, Saksa, Viro, Tanska, Latvia, Suomi, Norja ja Islanti. Tehtäväkohtaiset pisteet löytyvät osoitteesta http://matematiikkakilpailut.fi/BW2016/results/BW2016_results.pdf.

 

Puolan joukkue jakoi voiton. [Kuva: Antti Honkela]

 

Kansainvälisissä matematiikkakilpailuissa ei ole tapana jakaa raha- ja esinepalkintoja, kunnia riittää. Baltian Tie -kilpailussa on ikuisesti kiertävä kiertopalkinto, jonka toi Ouluun edellisen vuoden kilpailun Tukholmassa voittanut Pietarin joukkue. Tuomaristo totesi, että kiertopalkinto on seuraavan vuoden Pietarin ja Puolan yhteistä omaisuutta. Fyysisesti se kuitenkin oleskelee seuraavan vuoden Puolassa.

 

Kerkko Luosto antaa Baltian Tien kiertopalkinnon Pietarin ja Puolan joukkueiden johtajille. [Kuva: Jukka-Pekka Moilanen, Kaleva]

 

Loppuhuipennus Oulun Kaupungintalossa

Sunnuntaiaamupäivänä 6.11., ennen kilpailun päätöstilaisuutta, joukkueet ja tuomaristo saivat kosketusta high tech -Ouluun VTT:n Oulun tutkimuslaitoksessa, joka otti viikonlopusta huolimatta vieraat vastaan leveällä rintamalla: läpi käytiin neljä esittelyrastia, joilla kuultiin ja nähtiin niin matematiikan merkityksestä tietoturvassa kuin optiikan ja printtielektroniikan eturintaman tuloksista.

Päättäjäistilaisuuden järjestämispaikaksi Oulun kaupunki oli antanut käyttöön Kaupungintalon upean juhlasalin. Isäntien tervehdyksen esitti Oulun sivistys- ja kulttuurijohtaja Mika Penttilä. Oulu Sinfonian ykkösviulistin, sopivasti virolaisen Lasse Joametsin ja basistin Harri Sarkkisen taidokkaan musiikkiesityksen jälkeen Antti Honkela esitteli kilpailun tulosta ja sitten kukin joukkue kävi yleisön edessä noutamassa Kerkko Luoston jakamat diplomit. Tilaisuus huipentui siihen, että Pietarin joukkueen johtaja Konstantin Kokhas ja Puolan joukkueen johtaja Tomasz Cieśla nostivat yhdessä kiertopalkinnon kaikkien nähtäväksi. Tanskan joukkueen johtaja Jan Nielsen esitti lopuksi kutsun ensi vuoden Baltian Tie -kilpailuun, joka pidetään Sorøn Talentcenterissä.

Iltaa jatkettiin vielä Pohdon ravintolassa kilpailijoiden ja johtajien yhteisellä loppuillallisella. Joukkueiden kotimatka alkoi maanantaina, joillakin jo varsin aikaisin.

Baltian Tie on joukkuekilpailu, ja kaikkien tapahtumien järjestäminen on joukkuetyötä. Baltian Tie 2016 -tapahtuman onnistumisen takana oli mahtava määrä monen ihmisen vapaaehtoista työtä. Ilo oli sitä katsoa ja kokea.

 

Lisää eDimensiossa

Dimensio 5/2018 , 24. lokakuu 2018 - 9:13
Millennium-palkinto Suomeen , 7. syyskuu 2018 - 10:21
Dimensio 4/2018 , 23. elokuu 2018 - 9:00
MAOL olemme me , 6. toukokuu 2018 - 15:16
Vuoden 2018 opettaja: Stadionilla jyrää , 6. toukokuu 2018 - 15:00
Dimensio 3/2018 , 6. toukokuu 2018 - 14:52
Luovuus, koulu ja matematiikka , 10. maaliskuu 2018 - 14:37
Teknologiateollisuus tutuksi , 10. maaliskuu 2018 - 12:16
Dimensio 2/2018 , 10. maaliskuu 2018 - 11:03
Faces of Women in Mathematics , 10. maaliskuu 2018 - 10:00
Luovuus matematiikassa , 11. helmikuu 2018 - 10:21
Kuka saa tuntea matematiikan ilon? , 11. helmikuu 2018 - 9:31
Analogiamalli sähköoppiin , 3. helmikuu 2018 - 9:30
Helsingin kerho 90 vuotta , 3. helmikuu 2018 - 9:20
Dimensio 1/2018 , 3. helmikuu 2018 - 9:00
Vuoden 2017 opettaja: Vesi, wasser, eau, voda , 19. marraskuu 2017 - 9:57
Dimensio 6/2017 , 19. marraskuu 2017 - 9:01
Opettaja artikkelin kirjoittajana , 16. marraskuu 2017 - 9:36
Dimensio 5/2017 , 29. lokakuu 2017 - 9:16
Mihin matematiikkaa tarvitaan , 16. elokuu 2017 - 9:00
Laskukone vauvan aivoissa , 16. elokuu 2017 - 9:00
Dimensio 4/2017 , 16. elokuu 2017 - 1:00
Dimensio 3/2017 , 23. huhtikuu 2017 - 9:00
Eurajoen vesitornin Foucault’n heiluri , 22. huhtikuu 2017 - 9:00
Historiaa, fysiikkaa ja fysiikan historiaa , 2. huhtikuu 2017 - 9:00
Dimensio 2/2017 , 31. maaliskuu 2017 - 9:00
Erään matematiikan vihaajan tunnustuksia , 2. helmikuu 2017 - 9:00
Dimensio 1/2017 , 26. tammikuu 2017 - 9:00